dinsdag 8 december 2009

Wat te doen met zwart geld?

Bezit uw onderneming banktegoeden, effecten of onroerend goed in het buitenland zonder dat de fiscus daar iets van af weet? Volgens de ‘inkeerregeling’ kunt u deze vermogens tot 1 januari 2010 zonder boete of het risico van een strafrechtelijke vervolging aangeven. Maar komt de fiscus er eerder achter, dan bent u de klos.

Belastingplichtigen die box 3-vermogen verborgen houden, worden hard aangepakt. Daarbij maakt het niet uit of uw zwarte geld in Nederland of in het buitenland op de bank staat. Sinds juli dit jaar is de vergrijpboete voor het niet aangeven van box 3-inkomen verhoogd van 100% naar 300% van de te betalen belasting die u opzettelijk heeft verzwegen.

Verscherpte maatregelen
Per 1 januari 2010 wordt de inkeerregeling beperkt tot 2 jaar na aangifte. Dat wil zeggen dat inkeerders twee jaar de kans krijgen om boetevrij hun zwart gespaarde vermogen aan te geven. Daarnaast wordt per dezelfde datum de vergrijpboete nog eens verhoogd met 15%. En op termijn wordt de inkeerregeling waarschijnlijk zelfs afgeschaft.

Keer nu in
Als u voor het einde van het jaar inkeert, kunt u nog van alle voordelen gebruik maken. De kans op strafrechtelijke vervolging wordt namelijk ook steeds groter, omdat het bankgeheim in verschillende landen op de tocht staat. Staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën sloot eerder akkoorden met onder meer Zwitserland, België en Bermuda over het opheffen van het bankgeheim voor Nederlandse rekeninghouders.

Of ga door
Dit wil niet zeggen dat er niet nog voldoende belastingparadijzen over blijven waar u terecht kunt. En er zijn bedrijven die u willen helpen uw vermogen uit handen van de Nederlandse fiscus te houden. Tegen betaling regelen zij voor u een aanvraag voor economisch staatsburgerschap in een geschikt land, zodat u geen belasting meer hoeft te betalen over uw vermogen. U kunt natuurlijk ook daadwerkelijk emigreren, zelfs België loont.

De constructie telt
Wanneer u in Nederland wilt blijven en hier op een legale manier belasting wilt ontduiken is er de Nederlandse trustsector. Deze heeft ten slotte de taak ervoor te zorgen dat uw bedrijf zo min mogelijk belasting betaalt. Zij kunnen u helpen met het oprichten van een vennootschap naar het recht van een land met een goede offshore-jurisdictie. Vervolgens helpen zij u met het vestigen van de directie in een land met optimale privacy.

Een land dat de aandeelhoudersgegevens niet in een openbaar register opneemt is bijvoorbeeld Dubai. Dit land kent geen inkomsten- of vermogensbelasting of successierechten. Uw trustkantoor kan uw vennootschap, holding of andere slimme constructie voor u besturen. Dit loont al voor bedrijven met een jaarwinst vanaf 20 duizend euro.

Nog niet erg effectief
Door de informatie-uitwisselingsverdragen die recent zijn gesloten, worden veel ondernemers bang terwijl de informatie-uitwisseling feitelijk niet heel erg effectief is. De fiscus kan bijvoorbeeld niet aan Zwitserland vragen welke Nederlanders er een rekening hebben. Bij het vragen naar dat soort gegevens zullen er namen en rekeningnummers moeten worden overlegd. 

Belasting ontduiken blijft dus mogelijk, maar het is moeilijker geworden. En juist daarom wordt het weer populairder. 

Geen opmerkingen: